Saturday، ۷ Mehr ۱۴۰۳
از سال ۱۹۸۰، سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل متحد سالانه روز ۲۷ سپتامبر را به عنوان روز جهانی گردشگری جشن میگیرد.
هدف از گرامی داشت چنین روزی، بالا بردن سطح آگاهی در مورد نقش گردشگری در جامعه جهانی و نشان دادن چگونگی تاثیر گردشگری بر ارزشهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی در سراسر جهان است.
در راستای همین گرامیداشت، در ایران هفته بعد از روز جهانی گردشگری « هفته گردشگری » نامگذاری شدهاست.
شعار روز جهانی گردشگری در سال ۲۰۲۴ « گردشگری و صلح » است.
در بیانیه ای که از سوی سازمان ملل منتشر شد، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، گفت: « گردشگری مردم را گرد هم میآورد. در این روز جهانی گردشگری، ما در مورد ارتباط عمیق بین گردشگری و صلح فکر میکنیم. گردشگری پایدار میتواند جوامع را متحول کند: ایجاد شغل، تقویت مشارکت و تقویت اقتصاد محلی با ارزش گذاری و حفظ میراث فرهنگی و طبیعی میتواند به کاهش تنشها و پرورش همزیستی مسالمت آمیز کمک کند.
سفر، یکی از مهمترین و زیباترین ابزارهای انسان برای رسیدن به صلح است. بسیاری از جنگها صرفا به خاطر این به وجود میآیند که دست کم یکی از دو طرف جنگ کمتر نقاط دیگر جهان را دیده و تجربه کرده.
با سفر کردن، جهان بیرون خود را کوچک و کوچکتر و جهان درون خود را بزرگتر میکنیم. با سفر کردن میبینیم تفاوت چندانی بین انسانها از هر جنس و نژاد و ملیت و مذهب و جغرافیا نیست. سفر ما را به انسانی تبدیل میکند که بیشتر در اندازههای دوستی و صلح و آرامش میگنجد. سفر به ما کمک میکند دوستیهای بیشتر و بیشتر در سراسر نقاط جهان بسازیم و دشمنیها را محکمتر لگدکوب کنیم.
کار سادهای نیست گفتن از سفر و صلح در جهانی که گوشه گوشهی آن در آتش خشم و تعصب و جنگ میسوزد. کار سادهای نیست؛ و شاید به نظر حتی سانتی مانتالیسم بیاید! اما واقعیت این است که این روزها، این روزها که جهان بر بلهی تیز جنگ ایستاده، بیشتر از هر وقت دیگری نیاز داریم با کمک این ابزار قدرتمند برای نزدیک شدن و به آغوش کشیدن صلح تلاش کنیم.
مفهوم گردشگری و صلح را میتوان در بعدی وسيعتر تحلیل و بررسی كرد. صلح در لغت به معنای «آشتی و پایان جنگ» است، اما مفهوم گستردهتر آن دوستی اجتماعی، همدلی، مهربانی، عدالت و برابری به دور از خشونت و خصومت است. آنجا كه انسان در صلح با طبيعت پا در سفر میگذارد يا در مواجهه با اقوامی از سرزمينی ديگر با افكار و باورها و آدابی متفاوت از او، پذيرای تمام تفاوتها شده و مهمان سفره آنها میشود، در حال تجربه مفهومي وسيع و عميق به نام «صلح» است.
شرح دقيق اين مفهوم را میتوان در جمله معروف اسپينوزا هم پيدا كرد: «صلح چيزی فراتر از نبودن جنگ بين دولتهاست. صلح واقعی از درون قلب ما سرچشمه میگيرد.»
امسال و این شعار روز جهانی گردشگری به ما این امید را میدهد که شاید سالی پیش رو داشته باشیم با آسمانی آبیتر، زمینی سبزتر، دلهایی آرامتر، و مرزهایی بیمعنیتر! جهانی که - همانطور که مارتین لوترکینگ میخواست - بیشتر از دیوار، پل داشته باشد!